понеделник, 3 декември 2012 г.

Терлици

На тези терлички ме научи една от жените в клуба за традиционна шевица и плетиво "Българка" Започва се с две бримки, изплитат се и на следващия ред се наддава една, изплита се лицевия ред и след това на всеки опаков се наддава по една бримка, след първата и преди последната, така докато броят им стане 19
След като се изплетелицевия ред с 19бр. от опаковата страна бримките се зареждат: 6оп,1н,2л,3оп,2л,1н,6оп и от лицевата страна се изплитат съответно 6оп,1л,2оп,3л,2оп,1л,6оп. Така на всеки следващ опаков ред се прави наметка след първите шест и преди последните шест бримки. Наметките се плетат лицеви от лицевата страна и опакови от опаковата страна От трите лицеви бримки в средата се плете мотив, на всеки трети ред от трите бримки се правят три, изплитат се без да се завършват, намята се и пак се изплитат и така се получават три бримки.
Плете се така до достигане на желаната дълбочина на терличето.
При мен се получиха осем цветчета. На последния лицев ред, приключваме мотива с цветенцето и го заменяме с лицеви бримки и първите две лицеви бримки, които са се получили от наметките се свиват, след това от опаковата страна се свиват първите две опакови след мотивчето. Свивките продължават, докато на шиша останат 9 бр.
След това от двете страни на вече изплетената част се нанизват бримки при мен бяха по 22 от всяка страна
Така иглите стават три, а конеца се оказва по средата, изплита се едната игла, за да си отиде конеца в края, опакови бримки, и се започва надлъжната част на терличето, от двете му страни върви пак мотивчето: игла 1- 6оп,2оп,3л,2оп,9л; игла 2- 9л; игла 3-9л,2оп,3л,2оп,6оп. От опаковата страна: игла 1- 6оп,2л,3оп,2л,9оп; игла 2- 9оп; игла 3- 9оп,2л,3оп,2л,6оп. Така се плете до достигане на желаната дължина.
След изплитане на желаната дължина от опаковата страна се изплита първата игла, втората също, но без последната бримка. Последната бримка от втората игла и първата от третата се свиват и се обръща от лицевата част, взема се първата бримка и се зарежда мотива с цветенцето 2оп,3л,2оп и последната бримка се свива с първата от другата игла, пак се обръща плетивото и се продължават свивките, докато свършат бримките
Накрая остават девет бримки
Свивките продължават в края на всеки ред се свиват последните две бримки, така накрая остават три бримки и се свиват заедно.
Ами това е, в ръката си държите едно вълшебно терличе :)

11 коментара:

 1. Много полезен кръжок! Трябва да ги пробвам, че и без това съм на тема чорапки ... Благодара ти много!

  ОтговорИзтриване
 2. Моля :), много са приятни за плетене!

  ОтговорИзтриване
 3. Заповядайте в www.ruchnaizrabotka.com, още една възможност, където може да купувате и продавате ръчно изработени творения!

  ОтговорИзтриване
 4. Бих се възползвала от тази възможност с удоволствие :)

  ОтговорИзтриване
 5. чудесни са ..миналата зима ги бях намерила тук и ги изплетох , но ги подарих и сега искам пак да ги плета ...добре че пакги намерих тук след доста търсене .

  ОтговорИзтриване
  Отговори
  1. Наистина са удобни, аз самата си ги припомням в началото на всяка зима също от блога :)

   Изтриване
 6. Чудесни са мила,но нзнам на какъв синджир,завършва.

  ОтговорИзтриване